بررسی-نتایج-نظرسنجی-Stackoverflow-2019

بررسی نتایج نظرسنجی Stackoverflow 2019

چند روز پیش نتایج نظرسنجی Stackoverflow 2019 منتشر شد .این نظرسنجی که بزرگترین و معتبر ترین نظرسنجی دولوپر هاست، نتایج جالبی داشته که مهمترین نتایج کلیدیش رو با هم بررسی خواهیم کرد :

محبوب ترین Framework ها:

فریمورک NET Core با 77% محبوبیت، محبوب ترین فریمورک شناخته شده است .این محبوبیت به معنای پر استفاده ترین نیست و به معنی دوست داشتنی ترین است، یعنی میزان علاقه به این فریمورک ها را نشان میدهد.

درواقع اکثر افرادی که از این فریمورک ها استفاده میکنند راضی بوده و علاقمند به ادامه کار با آنها هستند.

پس از آن Torch/PyTorch (فریمورک یادگیری عمیق پایتون) و Flutter (فریمورک گوگل برای توسعه اپ های موبایل به صورت Cross-platform) به ترتیب با اختلاف کمی جز محبوب ترین فریمورک ها هستند.

از بین فریمورک های معروف، Cordova و Xamarin جز کم محبوبیت ترین ها شناخته شده است به این معنی که کسانی که با این فریمورک ها برنامه نویسی میکنند، علاقه کمی به ادامه کار با اینها را دارند.

پس اگر از اینها استفاده میکنید یا تصمیم به یادگیری آنها دارید، شاید لازم باشه یه تجدید نظری بکنید.

محبوب ترین Database ها:

دیتابیس های Redis (برای سومین سال متوالی) و PostgreSQL و Elasticsearch به ترتیب با 71 و 69 و 63 درصد محبوب ترین دیتابیس ها شناخته شده اند و اکثر افراد علاقمند به ادامه کار با آنها هستند

دیتایس SQL Server نیز با 57% محبوبیت در میانه جدول قرار دارد!

در نقطه مقابل دیتابیس ها Couchbase و Oracle و Cassandra و MySQL به ترتیب جز کم محبوبیت ترین ها هستند و استفاده کنندگان، به ادامه کار با آنها علاقمند نیستند

با این اوصاف میشه گفت دوره پادشاهی این دیتابیس ها به پایان رسیده و در آینده نیز بیشتر خواهد رسید

محبوب ترین پلفرم ها :

بعد از Linux (که بدیهی هست) Docker و Kubernetes به ترتیب با 77 و 76 درصد جز محبوب ترین پلتفرم ها شناخته شده اند

اگر هنوز به استفاده از اینها رو نیاوردید، مطمئن باشید آینده از آن شما نیست!

در نقطه مقابل با کمال تعجب WordPress کم محبوبیت ترین پلتفرم بوده! و این شاید زنگ خطری برای وردپرس کاران باشد.

وردپرس هم اکنون هم پر استفاده ترین CMS دنیاست ولی کم محبوب بودن به معنی علاقمند نبودن به ادامه استفاده از اون هست، یعنی کاربرانش راضی نیستند و احتمالا در آینده استفاده ازش کاهش پیدا میکند.

محبوب ترین محیط کدنویسی:

برای دومین سال متوالی Visual Studio Code با 50.7% محبوب ترین ابزار کد نویسی شناخته شد و پس از آن Visual Studio  و NotePad++  به ترتیب با 31 با 30 درصد در صدر جدول قرار داشتند.

این آمار بیشتر مربوط به برنامه نویسای وب بوده ولی برای برنامه نویسان موبایل هم، Visual Studio Code با اختلاف کمتر از 1 درصد در جایگاه دوم و پس از Android Studio قرار داد.

محبوب ترین سیستم عامل کد نویسی:

سیستم عامل Windows با اختلاف زیاد و با 47 درصد محبوبیت در صدر قرار دارد و پس از آن مک و لینوکس به ترتیب با 26 و 25 درصد در جایگان دوم و سوم قرار دارند.

بر کسی پوشیده نیست که لینوکس بهترین سیستم عمل برای سرور بوده و هست ولی دلیل نمیشه برای محیط توسعه هم بهترین باشه، اینجاست که به این نتیجه میرسیم که هر چیز باید در جای خودش استفاده شود.

پر درآمد ترین زبان ها:

زبان Clojure به طور میانگین با 90 هزار دلار درآمد سالانه، گران قیمت ترین زبان برنامه نویسی است و پس از آن F# و Go با درآمد سالانه 80 هزار دلار درجایگان بعدی قرار دارند.

زبان C# نیز به طور میانگین، با درآمد سالانه 59 هزار دلار تقریبا در میانه جدول قرار دارد.

زبان های Java و C و Assembly با درآمد سالانه 52 هزار دلار و زبان های HTML/CSS و JavaScript به ترتیب با 55 و 56 هزار دلار جز زبان های ارزان دنیا هستند.

لازم به ذکره این نتایج مربوط به میانگین آمار جهانی بوده و در آمریکا تا حد زیادی متفاوت است.

و در آخر زبان PHP با حدود 42 هزار دلار درآمد سالانه، کمترین درآمد رو داره به نحوی که حتی توی لیست اصلی جا نشده ولی توی نمودار پایینای صفحه هست.

بیش از نیمی از برنامه نویس ها، آخرین تغییر شغلیشون مال 2 سال گذشته بوده این یعنی اینکه معمولا نمیشه برنامه نویسا رو بیشتر از 2 سال یه جا نگه داشت.

این نیاز به تنوع و تغییر شرکت دادن، توی برنامه نویسا خیلی معمول هست، دلیلشم اینه که برنامه نویسا معمولا دنبال یادگیری و چالش های جدید هستند و قاعدتا بعد یه مدت، چالش ها و فرصت های یادگیری یه تموم میشه و جذابیتش رو براشون از دست میده.

57 درصد برنامه نویسا بهترین محیط برای کار کردن رو "اداره" میدونن و 33 درصدشونم "خونه"

به عنوان یه صاحب تجربه توی این بحث میتونم بگم شاید کار کردن توی خونه برای تنوع و یا کوتاه مدت مفید باشه ولی برای بلند مدت اصلا مناسب نیست .از معایبش میشه به کاهش بهره وری در بلند مدت و نیز کاهش شور و نشاط و سطح روابط اجتماعی به دلیل در ارتباط نبودن (یا کم بودن) با همکاران و دوستان هست.

بیش نیمی از توسعه دهندگان (54 درصد) از تکنولوژی های Container ایی (مانند داکر) به ترتیب برای محیط های Development و Testing و Production خود استفاده می کنند

80 درصد توسعه دهندگان، از تکنولوژی های Blockchain ایی استفاده (یا پیاده سازی) نمی کنند و از اون افراد باقی مانده که اکثرا هندی هستند، 12 درصدشون برای مباحث غیر مالی (Non-currency) بهره میبرند.

در کل اکثر برنامه نویسای دنیا (برعکس ایران متاسفانه) برای پروژه های خودشون از Unit Test می نویسند و نکته جالبش اینجاست که اکثر افرادی که در اینگونه شرکت ها (که Unit Test استفاده میکنند) استخدام هستند، کمی رضایت شغلی بیشتری دارند.

اکثر برنامه نویسا برای تمرکز موقع کد نویسی ترجیح میدند آهنگ گوش کنند .گوناگونی سبک موزیک ها زیاده ولی به عنوان محبوب ترین ها میتوان به سبک های Rock، Metal، Electronic و نیزآهنگ های Classic و بدون کلام اشاره کرد.

خلاصه که اگه خواستی بببینی طرف برنامه نویسه یا نه، ببین موقع کد نویسی موزیک گوش میده یا نه.

بیشتری ساعت کاری برنامه نویسا مربوط به کشور های اروپای شرقی، هند و آمریکا هست که معمولا بیشتر از 44 ساعت در هفته کار می کنند.

حدود 65% برنامه نویسا یک بار یا بیشتر در سال توی پروژه های Open Source مشارکت (Contribute) می کنند.

این نکته، اهمیت Contributing رو به خوبی نشون میده تا جایی که توی خارج یکی از مهمترین ترین عوامل اعتبار رزومه، همین میزان فعالیت های اوپن سورسی شخص هست.

متاسفانه میزان Contribute برای پروژه های سی شارپی نسبت به زبان های دیگه مثل JavaScript و PHP و Java و ... خیلی کمتره و یکی از دلایل مهمش (به غیر از کم بودن پروژه های اوپن سورسی سی شارپی نسبت به بقیه زبان ها) اینه که ما سی شارپی ها هنوز فرهنگ اوپن سورسی بدرستی برامون جا نیافتاده.

برعکس برنامه نویسای جاوااسکرپیت که هر ریپازیتوری دم دستشون میاد Star میدن، اکثر ما سی شارپی ها حتی نمیدونیم چطوری باید تو گیتهاب امتیاز(Star) بدیم! اگرم بدونیم هم یه جوری دستمون میلرزه انگار از ارث بابامون کم میکنه!

نزدیک به 70% برنامه نویسا، مدرک/تحصیلات کارشناسی و کارشناسی ارشد دارند و 62% هم تحصیلات دانشگاهی مرتبط دارند.

یادگیری خودآموز با 85% و گذراندن دوره های آموزشی آنلاین با 60% محبوب ترین روش های یادگیری در بین برنامه نویسان هست.

نتیجه ای که میشه از این مورد گرفت، اهمیت بسیار بالای یادگیری زبان انگیسی برای ما ایرانی ها، با توجه به کمبود آموزش های بروز و حرفه ای به زبان فارسی توی ایران هست.

91% برنامه نویسا مرد هستند. متاسفانه میزان مشارکت بانوان در این حوزه به دلایل نا معلومی بسیار پایینه! بازم جای تقدیر داره که با 2 درصد اختلاف، از میانگین آمار جهانی بالاتریم!

در کل میزان مشارکت زنان کم بوده ولی یه نکته جالب اینکه میزان مشارکت زنان توی حوزه هایی مانند Data Science و Deep/Machine Learning و Design و Front-end Developer نسبت به حوزه هایی مانند  و SysAdmin و Db Admins و DevOps بیشتر بوده.

طبق یه تحلیل دیگه بر اساس جنسیت و میزان سابقه کار

50% برنامه نویسای مرد زیر 10 سال و 50% دیگشون بیشتر از 10 سال سابقه کار دارند

در حالی که 67% برنامه نویسای زن زیر 10 سال و تنها 33 درصدشون بیش از 10 سال سابقه کار دارند

این اکثر برنامه نویسای زن تا 10 سال سابقه کار دارند ولی  بعد از 10، خیلی سریع تر از مردا ریزش پیدا کرده و ترک کار میکنن!

67% برنامه نویسا بین 20 تا 34 ساله هستند، که بیشتریشون هم 25 تا 29 ساله هستند (27%)

این یعنی "سن طلایی" برنامه نویسی بین 20 تا 34 سال، بعدش معمولا وارد سمت های دیگه مثل (مشاوره، مدیر پروژه/محصول و... میشن) .

به توجه به چندتا آمار دیگه هم شاید بشه گفت که عمر مفید برنامه نویسی، کلا 15 سال هست، بعدش دیگه موتور تون مثل قبل کار نمیکنه!

پس اگه توی این رنج سنی هستین، بیشترین استفاده رو بکنین و اگر دارین به 35 سالگی یا 15 سال کاری نزدیک میشین بهتره کم کم به فکر تغییر سمت یا شغل باشین.

اکثر برنامه نویسای هند و اروپای شرقی، جوان تر و کم تجربه هستند .در حالی که اکثر برنامه نویسای استرالیا، اروپای غربی و آمریکا، مسن تر و با تجربه تر هستند.

پس اگه قصد مهاجرت به این کشور ها رو دارین بدونین که کجا ها بیشترین رقیب رو دارید (و شایدم بیشترین فرصت پیشرفت به دلیل همکار بودن با ادمای با تجربه)

شبکه های اجتماعی Reddit و YouTube بیشترین استفاده را در بین برنامه نویسا داره و Facebook جایگاه چهارم رو به خودش اختصاص داده .این در حالیه که برخلاف برنامه نویسا، مردم عادی بیشتر از Facebook استفاده میکنن و Reddit اصلا توی 10 تای برتر شون هم نیست.

60% برنامه نویسا، ارتباط حضوری و face-to-face رو ترجیح میدن.

28% شون ارتباط آنلاین و چت رو ترجیح میدن.

و تنها 11% شون ترجیح میدن کلا ارتباطی با بقیه برقرار نکنند.

برنامه نویسا معمولا آدم های درونگرایی هستند، این درونگرایی (برعکس تصور بسیاری) خیلی هم خوبه، درونگرا ها توانایی هایی منحصر به فردی دارن از جمله ذهنی متفکر، تحلیلگر و دقیق و همین عامل باعث شده ما درونگرا ها به شدت مناسب این شغل باشیم ولی خیلی خیلی مهمه که این درونگرایی باعث تضعیف روابط اجتماعی و یا بد تر از اون، ناتوانی در ارتباط با افراد نشه. پس باید حواسمون رو جمع کنیم که توی درونگرایی افراط نکنیم.

قسمت اول در مورد محبوب ترین ها صحبت کردیم، این قسمت میخوایم در مورد پر استفاده ترین ها صحبت کنیم.

از یه منظر، تفاوتشون مثل پراید و بنز میمونه، پراید (پر استفاده) تره و بازار بهتری داره ولی قطعا اگر حق انتخاب برابر داشتیم، ترجیحمون با بنز بود (محبوب تر).

پس محبوب ترین ها داره به ترجیحات و آینده نگری برنامه نویسا اشاره میکنه ولی پر استفاده ترین داره به واقعیت و بازار کار فعلی اشاره میکنه.

پر استفاده ترین زبان ها:

بعد از Javascript (که برای هفتمین سال متوالی پر استفاده ترین بوده) و HTML/CSS و SQL که در جایگاه دوم و سوم هستند، میرسیم به مهم هاش:

  • زبان Python با 41.7% امیتاز در جایگاه 4 ام
  • زبان Java با 41.1% امتیاز در جایگاه 5 ام
  • زبان C# با 31% امتیاز در جایگاه 7 ام
  • زبان PHP هم با 26% امتیاز در جایگاه 8 ام قرار داره

  در مقایسه با پارسال

پایتون با 3 درصد افزایش از Java زده جلو و Java با 4 درصد کاهش ، جای خودش رو به اون داده. امروزه، پایتون بیشترین رشد استفاده را در بین زبان های دیگه داره ونیز از نظر محبوبیت، جایگاه دوم رو داره (بعد از Rust).

حالا که بحث محبوبیت شد جا داره بگم زبان Rust با 83 درصد محبوبیت (با 5% افزایش نسبت به پارسال) محبوب ترین زبان شناخته شده است.

بر خلاف افزایش 7درصدی محبوبیت زبان سی شارپ، استفاده از این زبان، 3 درصد کاهش پیدا کرده!

همچنین بر خلاف افزایش 4درصدی محبوبیت PHP، استفاده از این زبان با 4 درصد کاهش رو برو بوده است.

پراستفاده ترین فریمورک وب:

بعد از jQuery که با 48% امیتاز جایگاه اول رو داره، فریمورک React با 31% امیتاز رتبه دوم و Angular با 30% امیتاز رتبه سوم رو کسب کردند. (فریمورک Vue هم 15% امتیاز).

نسبت به سال قبل، React رشد داشته و جایگاهشون توی جدول با Angular عوض شده است.

طبق این آمار، از لحاظ میزان استفاده توی دنیا، Angular و React، تقریبا با هم برابر هستند ولی Vue خیلی عقب تره. (البته طبق آمار سایت های دیگه React پر استفاده تر از Angular هست) .

پر استفاده ترین فریمورک:

اینجا برداشته همه فریمورک های back و front و موبایل و gaming و ... رو در کنار هم مقایسه کرده ، نتایج قابل تفکیک و مقایسه دقیقی ازش در نمیاد.

بعد از NodeJs که با امیتاز 50% (برای چندین سال متوالی) در صدر جدول قرار داره، دات نت و دات نت کور به ترتیب با 37% و 23% امیتاز، در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.

اما در مورد مقایسه میزان استفاده از Xamarin و React Native و بقیه رقیب هاش مثل Cordova و Flutter

توی قسمت اول که از نظر محبوبیت مقایسه کردیم، دیدیم که Flutter نسبت به بقیه خیلی محبوب تر بود ولی اینجا از لحاظ میزان استفاده نسبت به بقیه کمترینه (البته جدیدترین هم هست)

  • اول React Native با 10% امیتاز
  • بعد Cordova با 7% امیتاز
  • و بعدش Xamarin با 6% امیتاز
  • و در آخر Flutter با 3% امتیاز

محض اطلاع اونایی که عشق Deep Learning هستند، TensorFlow با 10% امتیاز پر استفاده تر از Torch/PyTorch با 3.3% امیتاز هست (یعنی 3 برابر اختلاف).

و باز هم این نتایج، بر خلاف نتایج میزان محبوبیت بود که در اون Torch/PyTorch محبوب تره.

پر استفاده ترین دیتابیس:

دیتابیس MySQL با امیتاز 54% و با اختلاف نسبتا زیاد، پر استفاده ترین هست

بعدش PostgreSQL با 34% در جایگاه دوم و سپس SQL Server با 32% در جایگاه سوم

دیتابیس Oracel هم با 16.5% امتیاز در جایگاه 8 ام

درمقایسه با پارسال، میزان استفاده از MySQL حدود 4% کاهش داشته، میزان استفاده از SQL Server هم 9% کاهش پیدا کرده.

در عوض دیتابیس های PostgreSQL با حدود 2% رشد، SQLite حدود 12%، دیتابیس Oracel حدود 5% و MariaDB (نسل بعدی MySQL) نزیک 3% رشد رو به همراه داشتند.

نتیجه گیری:

 پس همونطور که مشاهده کردین، آمار میزان استفاده،  نتایج متفاوتی نسبت به میزان محبوبیت داره.

همونطور که گفتیم، میزان محبوبیت داره به آینده اشاره میکنه، ولی نه آینده خیلی نزدیک (شاید 3 تا 5 سال طول بکشه تا محبوب ترین ایتم الان بشه پر استفاده ترین آیتم اون موقع).

پس اگه بازار کار الان رو میخواین و دوست دارین خوب پول در بیارین، بچسبین به پر استفاده ترین ها

اگه روی آینده تون میخواین سرمایه گذاری کنین، بچسبین به محبوب ترین ها ️و اگه میخواین هم خدا رو داشته باشین هم خرما رو و کمترین ریسک رو بکنین، بچسبین به اونایی که هم پر استفاده هستند و هم محبوب.


منبع : stackoverflow.com


برچسب ها :


اشتراک گذاری :